TPMS

Tire Pressure Monitoring System (TPMS) eller aktiv däcktrycksövervakning innebär att det sitter en sensor inne i hjulet som skickar signal med däckens lufttryck och temperatur som kan läsas av på bilens instrumentpanel.

För lågt lufttryck i däcket ger högre bränsleförbrukning vilket ökar utsläpp och föroreningar. Av miljöskäl är det krav på TPMS på alla nya bilar från november 2014 men redan från november 2012 är det obligatoriskt på nya bilmodeller.

Vad innebär det då för den svenska bilisten när den nya Europalagen träder i kraft? Jo, bättre övervakning av däcktryck ger snabbt information när det är dags att fylla på luft. Rätt lufttryck ger lägre bränsleförbrukning och bättre vägegenskaper. Hjulet blir dyrare då TPMS sensorventiler varierar i pris och finns både som universal som passar många bilmodeller samt original specifika till just din bil. Varje hjul sänder en unik kod, för att bilen skall uppfatta vilket hjul som tappat luften. Det är vanligt att systemet är självlärande, vilket innebär att systemet själv fångar upp ett nytt hjuls signal efter 20 minuters färd. Hjulskiftet kan emellertid ta längre tid om sensorer behöver aktiveras eller kodas om. Då krävs speciell diagnosutrustning. Sensorn drivs av batteri som räcker ca 5 år. När batteriet är slut byts hela TPMS sensorventilen ut. Avläsning, kontroll, reparation och utbyte av TPMS sensor ingår i vårt serviceutbud.

Avläsning, kontroll, reparation och utbyte av TPMS sensor ingår i vårt serviceutbud.